a4a7b1f2-d6e8-73b6-c8b8-a6a208d4842d.jpg
  • jpg
3553d2c9-ae29-3801-b74d-91063e4ea699.jpg
  • jpg

Flowers in December 4,(2016/2017 36,6x55 cm., editie 1/7 © Sanja Marušić

Aankopen Nederlands Fotomuseum concentreren zich in 2021 rondom de Eregalerij van de Nederlandse fotografie

10 februari 2022

Het Nederlands Fotomuseum, bewaker van het fotografisch erfgoed van Nederland van nu en in de toekomst, deed in 2021 aankopen die de Collectie aanvullen op thema’s als de voormalige koloniën, dekolonisatie, enscenering en migratie. Een deel van de aangekochte werken, maken onderdeel uit van de Eregalerij van de Nederlandse fotografie . Ook werd de Collectie aangevuld met werk dat valt binnen het experimenteren met fotografische technieken. De aankopen zijn mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van het Mondriaan Fonds en de Fotomuseum Collectors Council.

_______________________________________

Eregalerij van de Nederlandse fotografie

In de Eregalerij vertellen 99 foto’s samen het verhaal van de ontwikkeling van de fotografie in Nederland vanaf 1842. Iedere foto die onderdeel uitmaakt van de Eregalerij  is van iconische waarde door hun maatschappelijke en artistieke betekenis. Een selectiecommissie, bestaande uit vijf leden, selecteerde de 99 foto’s. De Eregalerij wees op hiaten in de Collectie van het Nederlands Fotomuseum zoals inclusiviteit en meerstemmigheid. Daarom is werk aangekocht van Teun Hocks (1947), Anouk Kruithof (1981), Sanja Marušić (1991), Ilja Meefout (1979), Paul de Nooijer (1943), Jaya Pelupessy (1989), Dustin Thierry (1985) en Gilleam Trapenberg (1991). Daarnaast deed het museum aankopen van werk van Ellen Thorbecke (1902-1973) en Ruben Lundgren (1983).

_______________________________________

Te zien in het Nederlands Fotomuseum

Birgit Donker, directeur van het Nederlands Fotomuseum is verheugd met de aankopen die gedaan zijn in 2021. 'Geweldig dat we onze Collectie kunnen verrijken met deze onweerstaanbare beelden van een zo diverse groep fotografen. We zijn het Mondriaan Fonds en de Collectors Council dankbaar dat ze ons in staat stellen nieuwe aanwinsten te verwerven. En ik hoop dat het publiek binnenkort komt kijken, zodat we deze rijkdom kunnen delen.' 

_______________________________________

Teun Hocks (1947)

Een mengeling van illusie en werkelijkheid, met een flinke dosis humor. Teun Hocks is beeldend kunstenaar en fotograaf. Want wie roeit er nou met pyjama aan in z'n bed, de roeispanen in emmers water, midden in de kamer? Het is ‘geënsceneerde fotografie’, spelen met de werkelijkheid. Hij bedenkt een scene, zet die op in zijn studio en neemt een foto. Daarna beschildert hij een zwartwitafdruk heel precies met een wattenstaafje. Transparant om het realisme erin te houden. De handmatige beschildering maakte elk werk uniek.De aankoop bestaat uit:

•            Twee met olieverf beschilderde zwart wit foto's op groot formaat (oplage van drie). 

9365b922-480e-9772-6344-aef214db91c7.jpg
  • jpg

082. Untitled, 1990 ontwikkelgelatinezilverdruk met olieverf © Teun Hocks

_______________________________________

Anouk Kruithof (1981)

Wij zijn allemaal digitale piraten, volgens conceptueel kunstenaar Anouk Kruithof. En we stelen constant beelden van het internet. Het kleurenbeeld op het vinyl is ook gestolen. Het gaat hier om een bewijsstuk in de vorm van een in beslag genomen ID-card van een wapensmokkelaar die de Amerikaanse Transportation Security Administration TSA op Instagram heeft geplaatst.Om privacyredenen werd het onherkenbaar gemaakt. Kruithof maakte er een screenshot van en verwerkte die tot een unieke sculptuur in een reeks van zeven. Kruithof combineert fotografie, beeldhouwkunst, collage en performance. Het abstracte karakter van Neutral wordt gecompenseerd door menselijke eigenschappen die Kruithof aan ieder werk geeft (in dit geval ‘openhartig’).

De aankoop bestaat uit:

•         Fotosculptuur Neutral (Openhearted), 2015

•         Alle door Kruithof gepubliceerde kunstenaarsboeken/speciale edities uit de periode 2009-2016

_______________________________________

Sanja Marušić (1991)

De fotografie van Sanja Marušić is een vorm van ontsnappen aan het alledaagse leven: het zijn magische beelden. Het werk Flowers in December, 2015-2016, is karakteristiek voor haar werk. Een typische ‘figuur-in-landschap’-afbeelding die tegelijk wordt ontregeld. Een jonge vrouw in een frisblauw landschap neemt een rode douche. Met haar droomachtige beeld nodigt ze ons uit om de dagelijkse werkelijkheid even te vergeten. Haar fotografie is een vorm van escapisme, van ontsnappings-kunst. Het doel is de geest voor even te bevrijden.De aankoop bestaat uit:

•            Serie van dertien foto's uit Figures under the Sun, 2019-2020 waaronder Flowers in December, 2015-2016

_______________________________________

Ilja Meefout (1979)

Vijf seconden, twee frames: meer had Ilja Meefout niet om dit dubbelportret van de beroemde hiphopartiest Snoop Dogg te maken. Geen fotograaf was het tot dan toe gelukt om hem zo natuurlijk te fotograferen. Meefout groeide op in de Bijlmer, zoals hij zegt tussen de flats, het beton, de garages, de junkies en de dealers. Op zijn achtste was hij al een hiphopfan. In de hiphopsterren herkent hij de jongens met wie hij opgroeide. Daardoor lukt het hem om ze zonder sterrenstof in een natuurlijke pose te portretteren. Hij werd de toonaangevende hiphopfotograaf van Nederland. Heel bewust wil hij met zijn fotografie bijdragen aan de strijd tegen racisme en discriminatie.De aankoop bestaat uit: 

•            Tweeluik Snoop Dogg, September 21, 2008 (Amsterdam) 

_______________________________________

Paul de Nooijer (1943)

‘Een lachspiegel van ons eigen leven’, zo is het werk van Paul de Nooijer wel eens getypeerd. De voormalig reclamefotograaf bleef verhalende series maken en was een voorloper in de geënsceneerde fotografie. Hij verbouwde zijn complete huis tot een studio en creëerde daarin gedurende drie jaar een fictief familiealbum, als een ironisch commentaar op het burgerlijke bestaan. Hierin speelde hij zelf het burgermannetje met de hoed en ook zijn vrouw en zoon kregen rollen. Terugkerende elementen waren de overdadig gedecoreerde interieurs, de erotiek en de droomachtige perspectieven. Ter versterking van dat laatste kleurde hij de zwart-witfoto’s gedeeltelijk in.

De aankoop bestaat uit:

•            Aankoop van een kerncollectie van zeventien werken en schenking van elf werken, met diverse series uit zijn oeuvre, waaronder opdrachtwerk voor De Ploeg, vroege fotomontages (ontwikkelgelatinezilverdrukken, beschilderd met eiwit-lazuurinkten), De Sprong, 1980 (drieluik) en Electriclawnmowingiron, 1977

a7385305-abb7-76df-147d-9c4439d9e5a9-2.jpg
  • jpg

De Sprong, 1980 Ontwikkelgelatinezilverdrukken (drieluik) © Paul de Nooijer

_______________________________________

Jaya Pelupessy (1989)

Een foto van een foto. De foto vertelt het verhaal van zichzelf. Ze zit in een loop, zoals Jaya Pelupessy dat noemt. Het resultaat is een proces van reproductie, zoals alle foto’s, maar nu gemaakt om dat proces nader te onderzoeken en te verbeelden. Hoe kan zulk onderzoek leiden tot een werk dat op zichzelf kan staan? Pelupessy stelt die vraag in zijn werk op verschillende manieren. Hij geeft het antwoord steeds in de vorm van een nieuw werk.

De aankoop bestaat uit: 

Drie foto's uit de serie The Studio Sculptures

•            Developing Tray - Edition Nederlands Fotomuseum - The Studio Sculptures, 2021 (tevens dark copy op dibond).

•            Backdrop - Edition Nederlands Fotomuseum - The Studio Sculptures, 2018

•            Tweezers - The Studio Sculptures, 2018

_______________________________________

Dustin Thierry (1985)

Zichtbaarheid. Dustin Thierry zet Ritchy Princess of the House of LaDurée op een virtuele cover van Vogue. De pose is krachtig en zelfverzekerd maar heeft ook iets kwetsbaars. Dit bijzondere portret is gemaakt tijdens een bijeenkomst van de Berlijnse Ballroom scene, waar de vaak geracialiseerde LGBTQI+ gemeenschap zich middels mode, make up en ‘attitude’ veilig kan uiten. Het laat zich lezen als een stijlvolle presentatie in de taal van een fashion shoot én als een impliciete kritiek op een samenleving die deze personen en identiteiten structureel buitensluit.

De aankoop bestaat uit:

•            Opulence, Ritchy Princess of the House of LaDurée at the ‘On The Cover of Vogue’ Ball under direction by Zueira Mizrahi, Berlin, 2018. Ingelijste afdruk

c6dfd618-1139-47f0-d1da-580a3d231ffa.jpg
  • jpg

Uit de serie: Opulence, 2018 Opulence, Ritchy Princess of the House of LaDurée at the ‘On The Cover of Vogue’ Ball under direction by Zueira Mizrahi, Berlin, 2018 Duo-tone Collotype 700x600 mm © Dustin Thierry

_______________________________________

Gilleam Trapenberg (1991)

De op Curaçao geboren Gilleam Trapenberg wilde de complexe relatie laten zien tussen de bewoners van het eveneens Caribische eiland Sint-Maarten en de toeristen. Trapenberg raakt geïnspireerd door een zinnetje in een gastenboek: “Dit moet wel het paradijs zijn.” Trapenberg wist dat er achter dat ‘paradijs’ een heel andere werkelijkheid schuilging en wilde die blootleggen. Aan mensen als de jongeman op de foto bood het leven maar één keus: werken in de toeristenindustrie of niets. Het leidt tot de fotoserie This Surely Must be Paradise. Ze biedt een veelzijdige kijk op de eilandbewoners met wie Trapenberg zich zo hecht verbonden voelt.

De aankoop bestaat uit: 

•            Serie van vier werken uit This Surely Must be Paradise, 2019- waaronder Kimani.

7385b6cf-324b-fbbd-6561-875c9a4d4e1f.jpg
  • jpg

Uit de serie: This Surely Must be Paradise, 2017-2020 Kimani, 2019 Inkjetprint 80x100 cm © Gilleam Trapenberg

_______________________________________

Ellen Thorbecke (1902-1973)  

De aankopen van het Nederlands Fotomuseum richten zich met name op fotografie van na 1945. Via schenkingen en af en toe een kleine aankoop versterkt het Fotomuseum zijn collectie ook met de aankoop van originele afdrukken (vintage) van voor 1945.

De afdrukken van Thorbecke kwamen te koop gedurende de voorbereiding van de tentoonstelling Ellen Thorbeckes China over deze fotograaf uit de collectie.

De aankoop bestaat uit: 

•            Zes vintage zwart-wit afdrukken van marktscenes in Sri Lanka (voorm. Ceylon), ca. 1935 

Ruben Lundgren (1983) 

Het Fotomuseum deed mee met de crowdfunding voor de speciale editie van het kunstenaarsboek Real Dreams, 2021  en verwierf daarbij een gelimiteerde en gesigneerde print. De fotograaf schonk het museum twee extra editieprints.  

De aankoop/schenking bestaat uit: 

•            drie afdrukken uit Real Dreams op 40x58 cm (oplage van 20).

_______________________________________

Noot voor de redactie

Voor meer informatie neem contact op met:

Klik hier voor de persmap

6e15529d-55d2-482f-cfa7-b1f39d9d7bd5.jpg
  • jpg

Over Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum: visuele verhalen die ertoe doen
Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Wij spannen ons in diversiteit en inclusie te bevorderen op alle mogelijke fronten, in organisatie, programmering en samenwerkingen. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die ertoe doen.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL