Over Nederlands Fotomuseum

Leer ons beter kennen.

Visuele verhalen die ertoe doen

Het Nederlands Fotomuseum is het nationale museum voor fotografie in Nederland. Het museum in Rotterdam waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Het Nederlands Fotomuseum verzamelt en toont fotografie die reflecteert op de wereld. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die er toe doen.

Collectie
Het Nederlands Fotomuseum is een schatkamer en een toonzaal ineen. Met ruim 5,6 miljoen beelden in de collectie waken wij over het Nederlands fotografisch erfgoed en laten dit zien in de context van nu. Ed van der Elsken, Aart Klein en Cas Oorthuys zijn enkele voorbeelden van beeldbepalende fotografen uit de 19de en 20ste eeuw, waarvan het museum de complete archieven beheert. Ook werk van eigentijdse fotografen als Bertien van Manen, Vincent Mentzel, Hans van der Meer, Viviane Sassen en Mieke Van de Voort zijn in de collectie vertegenwoordigd.

Eregalerij van de Nederlandse fotografie
Voor iedereen die het verhaal van de Nederlandse fotografie van 1841 tot nu wil ontdekken is er de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. In deze vaste presentatie tonen we 99 onderscheidende beelden, die maatschappelijke en artistieke impact hebben gehad en betekenisvol zijn voor de fotografie in Nederland. Beelden om ons te verdiepen in de geschiedenis van de fotografie en die ons door andere ogen naar de wereld laten kijken. En we nodigen het publiek uit zelf een foto toe te voegen aan de Eregalerij.

Tentoonstellingen
Naast de Eregalerij zijn er wisselende tentoonstellingen. Van historische tot hedendaagse fotografie, van documentaire tot kunst. Vaak putten we voor deze tentoonstelling uit onze Collectie. Een ding hebben de tentoonstellingen gemeen, het draait om fotografie uit Nederland.

Het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws

WOMXN. Meer dan een muze.

Waar in musea vrouwen veelal het onderwerp zijn van een kunstwerk, als muze, draait het project WOMXN. het geheel juist om: vrouwen hebben de regie gekregen.

Eerste museale solotentoonstelling Sanja Marusic in Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 18 februari t/m 18 juni 2023 de tentoonstelling OUT OF THIS WORLD van Sanja Marusic.

Siberian Exiles van Claudia Heinermann toont Baltische getuigenissen van Sovjetonderdrukking

Het Nederlands Fotomuseum toont van 4 februari t/m 21 mei 2023 de trilogie SIBERIAN EXILES van fotograaf Claudia Heinermann. Met dit fotografisch drieluik haalt zij de onderdrukking van de Baltisch...

Ontvang het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL