banner aangepast.jpg
  • jpg

Genomineerden Steenbergen Stipendium 2022 bekend

Dé prijs voor fotografietalent in Nederland

Tentoonstelling: 11 november 2022 - 8 januari 2023

Prijsuitreiking: donderdag 15 december 2022

Op donderdag 15 december 2022 wordt in het Nederlands Fotomuseum voor de vijfentwintigste keer het Steenbergen Stipendium uitgereikt. Het Steenbergen Stipendium is dé prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk gemaakt door een student aan één van de Nederlandse kunstacademies. De winnaar ontvangt een stimuleringsprijs van 5.000 euro. De prijs gaat gepaard met een tentoonstelling van het werk van de vijf genomineerden in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De tentoonstelling is te zien van 11 november 2022 t/m 8 januari 2023. 

 

De jaarlijkse tentoonstelling van het Steenbergen Stipendium is een breed gewaardeerde graadmeter voor de ontwikkeling van de fotografie in Nederland. Het biedt inzicht in hoe een nieuwe generatie beeldmakers het medium fotografie toepast. De jury, onder leiding van Alexandre Furtado Melville, is dan ook zeer enthousiast dat zij dit jaar vijf genomineerden van vijf verschillende academies hebben kunnen selecteren. 

 

De genomineerden zijn

-       Sebastiaan Boot – St. Joost, School of Art & Design, 's‑Hertogenbosch

-       Romina Koopman – Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

-       (roze) meike – Willem de Kooning Academie (WDKA), Rotterdam

-       Mandy Nijhof – Hogeschool voor de Kunsten (HKU), Utrecht

-       Amy Opstal - Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK), Den Haag

1 Poster staand.jpg
  • jpg
Screens_RominaKoopman3.jpg
  • jpg
roze meike tflub 1.jpg
  • jpg
IMG_2672.JPG
  • JPG
Sander&Maurice_AmyOpstal_FMR22.jpg
  • jpg

Neem contact op met pers@nederlandsfotomuseum.nl voor het aanvragen van beeldmateriaal.

Steenbergen Stipendium 

Het Steenbergen Stipendium is sinds 1998 één van de belangrijkste fotografieprijzen die Nederland kent. Voor de winnaar is een stimuleringsprijs van 5.000 euro beschikbaar. Naast de juryprijs, is er tevens een publieksprijs verbonden aan het Steenbergen Stipendium. Tijdens een bezoek aan het Nederlands Fotomuseum kan het publiek stemmen op één van de vijf genomineerden voor de publieksprijs.  

De jury van 2022 bestaat uit: Alexandre Furtado Melville (juryvoorzitter), art director, fotograaf, schrijver, curator Juul Hondius, fotograaf Vincent van Velsen, conservator fotografie Stedelijk Museum Amsterdam. 

 

 Steenbergen Stichting 

De Steenbergen Stichting is in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967) ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). Johan Steenbergen vertrok in 1908 naar Dresden en stichtte daar Ihagee Kamerawerk. Deze fabriek verwierf in 1936 wereldfaam door het uitbrengen van de eerste kleinbeeld spiegelreflexcamera onder de naam Exakta. In 1928 werd Johan Honorair Consul der Nederlanden. De fabriek werd bij het bombardement van Dresden in 1945 geheel verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf hem afgenomen en door de toenmalige DDR als staatsbedrijf voortgezet. Het Nederlands Fotomuseum is sinds de start van het Steenbergen Stipendium verbonden aan de prijs. 

Over Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum: visuele verhalen die ertoe doen
Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Wij spannen ons in diversiteit en inclusie te bevorderen op alle mogelijke fronten, in organisatie, programmering en samenwerkingen. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die ertoe doen.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL