Banner Rebobinar, reimaginar, reportar © Museo de la Memoria y los Derechos Humanos
  • png
Banner Rebobinar, reimaginar, reportar © Museo de la Memoria y los Derechos Humanos

Chas Gerretsen in Chili

Na 50 jaar worden voor het eerst historische foto's van voor en na de staatsgreep in Chili tentoongesteld.

Op 18 augustus wordt in het Museo de la Memoria y de los Derechos Humanos "Rewind, Reimagine, Report" ingehuldigd, de eerste tentoonstelling in Chili die het werk van de beroemde Nederlandse fotojournalist Chas Gerretsen in de maanden voor en na de staatsgreep samenbrengt.

Gerretsen kwam in 1973 in Chili aan, nadat hij de oorlogen in Vietnam en Cambodja had gefotografeerd. Tijdens zijn verblijf in Chili legde hij vast wat er op straat gebeurde, de massale demonstraties van voorstanders van het Volksfront, de protesten tegen de regering, het bombardement op het presidentieel paleis La Moneda en de gebeurtenissen de weken erna.

Een belangrijk deel van deze beelden is nooit in Chili tentoongesteld en bevindt zich in het archief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. 50 jaar later keren meer dan 800 van deze foto's terug naar Chili om voor het eerst te worden tentoongesteld in het Museo de la Memoria y de los Derechos Humanos, als onderdeel van de 50 jarige herdenking van de staatsgreep.

Voor de fotograaf "is het een eer dat het Museo de la Memoria y de los Derechos Humanos heeft besloten om het Chileense deel van de tentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum tentoon te stellen. Mijn wens is dat deze beelden onderdeel worden van het Chileens historische geheugen en politiek, en moge mijn boek "Chile. The photographic archive 1973-1974" dienen als een herinnering aan het verleden en toekomstige generaties helpen niet dezelfde fouten te maken."

“Rewind, Reimagine, Report” neemt als uitgangspunt de tentoonstelling “Starring Chas Gerretsen” (“Starring Chas Gerretsen”), die de verschillende facetten van zijn werk weergeeft, samengesteld door Iris Sikking, die tussen oktober 2021 en mei 2021 plaatsvond in het Fotomuseum Rotterdam. De tentoonstelling in Chili focust op foto's genomen in Chili, en breidt die selectie uit met contact strips en ook archiefmateriaal uit de collectie van het Museo de la Memoria y de los Derechos Humanos.

Mijlpalen zoals de El Teniente mijnwerkersstaking, de vieringen van het Volksfront, verschillende burgerdemonstraties, de Tanquetazo en het bombardement op La Moneda maken deel uit van de historische reis die de tentoonstelling voorstelt. De fotograaf portretteerde ook een reeks officiële gebeurtenissen van de nieuwe autoriteiten na de staatsgreep, naast portretten van Eduardo Frei Montalva en Salvador Allende, evenals leden van de Junta, waaronder generaal Augusto Pinochet.

Voor het museum in Chili is het erg belangrijk om een directe getuige te zijn van de staatsgreep, aangezien er na vijf decennia veel personen er niet meer zijn. Het is veelbetekenend dat Chas Gerretsen niet alleen verslag deed van de gruwel van wat er gebeurde in de openbare ruimte, op straat, maar ook meer intieme ruimtes betrad door leden van de militaire junta te fotograferen waarmee hij huiselijke ruimtes kon portretteren, en daar slaagde hij erin om beelden vast te leggen die contrasteren met de mensenrechtenschendingen die plaatsvonden. María Fernanda García, directeur van het Museo de la Memoria y de los Derechos Humanos

Gerretsen in Chili

De fotojournalist maakte bijna achtduizend beelden in Chili op beslissende momenten: de laatste maanden van het Volksfront, de dag van de staatsgreep en het begin van de 17 jaar durende dictatuur. De fotograaf stuurde de fotorolletjes naar zijn bureau in Parijs voordat hij ze ontwikkelde. Gerretsen kwam de foto's die hij had gemaakt vaak pas tegen toen ze in tijdschriften waren gepubliceerd. Deze beelden waren een belangrijk aangiftemiddel; Zijn werk, evenals dat van andere buitenlandse correspondenten, slaagde erin de verschrikkingen van de dictatuur zichtbaar te maken toen het materiaal van Chileense fotografen door repressie en censuur belemmerd werd om te circuleren.

Zijn auteurschap is de bekende foto van Pinochet zittend met donkere bril en armen over elkaar, een beeld dat de grenzen overschreed en een icoon werd van terreur en repressie in het land. Dit portret en de berichtgeving over de staatsgreep in Chili leverden hem in 1973 de gouden medaille van de Robert Capa Award op.

De tentoonstelling zal worden aangevuld met een breed programma van parallelle activiteiten, die verbanden proberen te leggen tussen fotografie en visueel geheugen, rekening houdend met het genderperspectief. Deze activiteiten, waaronder workshops en de lancering van een fotoboek, beginnen met een "Memory Dialogue" voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling.

“Rewind, Reimagine, Report” wordt georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Chili en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De inauguratie vindt plaats 18 augustus om 13.30 uur, Chileense tijd (UTC-4) in het Museo de la Memoria y de los Derechos Humanos, en is tot 29 oktober volledig gratis toegankelijk voor het publiek. Diezelfde dag en voorafgaand aan de inauguratie, om 12.00 uur, zal Gerretsen deelnemen aan een nieuwe Dialogue of Memory, een moment waarin hij zijn ervaring in Chili zal verdiepen.

- Salvador Allende, Santiago, Chili, 4 september 1973 © Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum
  • jpg
- Vrouwendemonstratie van oppositiepartij Partido Democrata Cristiano, Santiago, Chili, april-mei 1973 © Chas Gerretsen / Nederlands Fotomuseum
  • jpg

Over Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum: visuele verhalen die ertoe doen
Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Wij spannen ons in diversiteit en inclusie te bevorderen op alle mogelijke fronten, in organisatie, programmering en samenwerkingen. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die ertoe doen.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL