Genomineerden Steenbergen Stipendium 2024 bekend

De vijf genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2024 zijn door de jury bekendgemaakt. Het Steenbergen Stipendium is dé prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk, gemaakt door een student aan een van de Nederlandse kunstacademies. Andrea Bonderup, Daan Hollander, Vera Pluer, Davide Sartori en Miles Matsui Schleifer strijden zijn geselecteerd. Op 15 november 2024 wordt in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam bekendgemaakt wie zich de winnaar mag noemen van het Steenbergen Stipendium 2024. Alle afstudeerwerken zijn in het Nederlands Fotomuseum te zien van 15 oktober tot en met 8 december 2024. 

Genomineerden 2024 

Juryvoorzitter Merel Bem, jurylid Juul Hondius en jurylid Vincent van Velsen maakten de selectie van vijf genomineerden van vier verschillende academies. De genomineerden bieden inzicht in hoe de huidige generatie beeldmakers het medium fotografie toepassen. 

 

De genomineerden zijn: 

  • Andrea Bonderup - Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag 
  • Daan Hollander - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Utrecht
  • Vera Pluer - Willem de Kooning Academie, Rotterdam
  • Davide Sartori - Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
  • Miles Matsui Schleifer - Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Andrea Bonderup 
In the softness of the belly… 

In the softness of the belly… van Andrea Bonderup toont een gigantische baarmoeder van geverfd gips tegen de muur, waardoorheen aderen lopen met ‘echt’, stromend bloed en waarin foto’s en films worden getoond. Met haar indrukwekkend kunstwerk brengt ze het onderwerp abortus op een gedurfde en speelse manier onder de aandacht. Bonderup onderging in 2023 zelf een abortus. Ze verwerkte haar persoonlijke ervaring in haar kunst en verkende het onderwerp met vrouwen die een belangrijke rol spelen in haar leven. 

Daan Hollander 
Wachten op Gaia 
Het project Wachten op Gaia gaat over de kwetsbaarheid van de natuur en de menselijke omgang hiermee. Daan Hollander koppelde dit onderwerp met het digitale tijdperk. Het project heeft tot doel de kloof tussen de mensheid en Gaia te overbruggen en te pleiten voor een perspectief waarin deze twee een zijn. Door middel van introspectie, symbolen en filosofisch onderzoek probeert Daan Hollander een wereld voor te stellen waarin de mens en Gaia naast elkaar bestaan, waarbij het digitale tijdperk mogelijk een rol speelt in het ervaren van het sublieme. 

Vera Pluer 

Arena des Mimes 

Arena des Mimes is een korte zwart-wit film over stiergevechten, waarbij mime als uitvoeringsmethode wordt gebruikt. Verschillende elementen komen samen in deze film van Vera Pluer: haar fascinatie voor stiergevechten en haar liefde voor oude film(technieken), collage en mime. Daarnaast maakt ze gebruik van moderne 3D-technieken. 

 

Davide Sartori 
The shape of our eyes, other things I wouldn’t know 

Het werk van Davide Sartori richt zich op het verkennen en herstellen van persoonlijke en intergenerationele relaties, met een bijzondere focus op vaderschap. Door zijn vader, die altijd een vreemde voor hem was, uit te nodigen in zijn fotostudio en zelf de werkplek van zijn vader, de luchthaven, te bezoeken, creëert hij beelden die zowel de afstand en als de behoefte aan toenadering tussen hen vastleggen. Deze foto's fungeren als tastbare bewijzen van hun groeiende relatie, waarbij kwetsbaarheid en empathie centraal staan. Zijn werk werpt licht op de vaak over het hoofd geziene aspecten van vaderschap. 

 

Miles Matsui Schleifer 

Cloud Chamber 
De Cloud Chamber, ofwel de wolkenkamer, van Miles Matsui Schleifer is een plat vlak op de muur, waarop tien sporen te zien zijn. Deze sporen zijn gepresenteerd in tien rijen foto’s die van links naar rechts een tijdlijn lijken te suggereren, of mogelijk zelfs een verhaal vertellen. Welke verhalen dat precies zijn, blijft echter onduidelijk; de sporen die de fotograaf heeft achtergelaten, lijken op onoplosbare raadsels. Cloud Chamber is een verhaal vol twijfel, verwarring en worsteling met volwassenheid. Op zoek naar antwoorden op vragen waar geen bevredigende oplossingen voor zijn. De Cloud Chamber maakt wellicht sporen zichtbaar, maar deze blijven gehuld in mysterie. 

In the softness of the belly.jpg
  • jpg
Wachten op Gaia.jpg
  • jpg
Arena des Mimes.jpg
  • jpg
The shape of our eyes, other things I wouldn’t know.jpg
  • jpg
Cloud Chamber.jpg
  • jpg

Steenbergen Stipendium  

Het Steenbergen Stipendium is sinds 1998 één van de belangrijkste fotografieprijzen die Nederland kent. Voor de winnaar is een stimuleringsprijs van 5.000 euro beschikbaar. Naast de juryprijs is er tevens een publieksprijs verbonden aan het Steenbergen Stipendium. Tijdens een bezoek aan het Nederlands Fotomuseum kan het publiek stemmen op één van de vijf genomineerden voor de publieksprijs.  Dit jaar is de laatste editie van Steenbergen Stipendium in de huidige vorm. 

Ondersteunen van fotografietalent 

Het Nederlands Fotomuseum is sinds het begin, 27 jaar geleden, nauw betrokken bij het Steenbergen Stipendium, dat vele talentvolle fotografen heeft geholpen. Het museum is het bestuur van de Steenbergen Stichting dankbaar voor zijn jarenlange inzet en voor de vruchtbare samenwerking. Het museum gaat door met een prijs voor fotografietalent dat afstudeert aan de Nederlandse kunstacademies. De eerste editie vindt plaats op de nieuwe locatie van het museum, Pakhuis Santos. 

Over Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum: visuele verhalen die ertoe doen
Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Wij spannen ons in diversiteit en inclusie te bevorderen op alle mogelijke fronten, in organisatie, programmering en samenwerkingen. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die ertoe doen.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL