De collectie van het Nederlands Fotomuseum beslaat zo’n 6,5 miljoen objecten. In de collectie bevindt zich ook het legendarische beeld van Cor Eversteijn gemaakt in 1983 door Carel van Hees. Eversteijn was een Rotterdamse bokser die als zeventien-jarige op kermissen vocht onder de naam Jimmy Granti. Het beeld van een getekend gezicht door wallen en rimpels en met een hoodie is een eigen leven gaan leiden. Op stickers, sjablonen en posters in de stad kom je het overal op straat tegen. In Rotterdam, Antwerpen, Praag, Nunspeet, Moskou en in Parijs. Het doel van deze geheimzinnige, anonieme kunstenaar? Mensen herinneren aan Eversteijn, een bokser met een wervelende stijl, een leven zonder rem en met een te vroeg einde in 1983.
Eversteijn staat weer bij iedereen op het netvlies dankzij de anonieme stickerkunstenaar die zich presenteert als Jimmy Granti gebruikmakend van de foto van Carel van Hees. De reactie van Carel van Hees, maker van het beeld op het gebruik van zijn foto, was dat hij akkoord ging met het gebruik van de foto mits hij op zijn beurt de avonturen van de kunstenaar mocht volgen. Zo prijkte de sticker bij het eindpunt van de Marathon van Rotterdam en kwam deze goed in beeld bij de landelijke media. Daar maakte Van Hees vervolgens weer een foto van. En van toeristen die voor de sticker bij de Moulin Rouge in Parijs poseerden. Dat sprak Van Hees dan weer aan. Het werk van Jimmy Granti is nog te zien tot en met 20 december 2024 bij Baanhof in Rotterdam.
Zondag 8 december is de laatste editie van Eregalerij XL. Een serie themagesprekken waarbij fotografie centraal staat. Onder leiding van Marc Prüst spreken Çiğdem Yüksel (beeldend kunstenaar en fotograaf) die eind september haar eerste grote solotentoonstelling Je moest eens weten in het Nederlands Fotomuseum opende, Hans Gremmen (graphic designer) en Loes van Harrevelt (conservator bij het Nederlands Fotomuseum) over hoe makers van nu werk van andere fotografen gebruiken. Welke uitdagingen en ethische vraagstukken kom je tegen? Hoe voeg je iets toe aan het verhaal dat de foto al vertelt?
Over Nederlands Fotomuseum
Nederlands Fotomuseum: visuele verhalen die ertoe doen
Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Wij spannen ons in diversiteit en inclusie te bevorderen op alle mogelijke fronten, in organisatie, programmering en samenwerkingen. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die ertoe doen.
Contactgegevens
-
- Ditte Ooms
- Senior adviseur Marketing & Communicatie
- dooms@nederlandsfotomuseum.nl
- 06-1034 7129
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Archief Frits J. Rotgans geschonken aan Collectie Nederlands Fotomuseum
Het archief van Frits J. Rotgans (1912 – 1978) is door zijn dochter, Monica Rotgans, geschonken aan het Nederlands Fotomuseum. De schenking omvat zwart-wit en kleurennegatieven, dia’s, vintage prin...
Nederlands Fotomuseum verwerft twee unieke series van Johan van der Keuken
Het Nederlands Fotomuseum verwerft twee unieke series uit het oeuvre van de vermaarde fotograaf/cineast Johan van der Keuken (1938-2001). Het gaat om tientallen originele bariet-afdrukken uit de s...
Grootse overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in het Nederlands Fotomuseum
Vanaf 30 september 2023 tot en met 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een overzichtstentoonstelling te zien van documentaire fotograaf Ad van Denderen.
Eerste museale solotentoonstelling Sanja Marušić in Nederlands Fotomuseum
Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 18 februari t/m 18 juni 2023 de tentoonstelling OUT OF THIS WORLD van Sanja Marušić.