In 2018 werd Jan Dirk van der Burg benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. In het najaar van 2022 draagt hij zijn ambt over aan een collega-fotograaf. Ter afsluiting van zijn ambtsperiode presenteert het Nederlands Fotomuseum van 3 juli t/m 30 oktober 2022 een overzichtstentoonstelling van het bijzondere fotografie-oeuvre dat hij de afgelopen 3 jaar heeft opgebouwd.
Met Typisch Nederland rekent Jan Dirk van der Burg vrolijk af met het idee dat Nederland zo normaal is. Van het polderboeddhisme tot het vermommen van kliko’s en de vindingrijkheid voor de onderhoudsarme voortuin. Typisch Nederland is een droogkomische reflectie en een unieke kijk op de alledaagsheid. Na een bezoek aan de tentoonstelling kijk je nooit meer hetzelfde naar jouw omgeving en vraag je je op elke straathoek af: waarom?
Typisch Nederland laat zien hoe in Nederland de drang om zich te onderscheiden en die om ergens bij te horen vechten om aandacht. Jan Dirk van der Burg, bekend van zijn fotoseries in NRC en de Volkskrant, doorkruiste de afgelopen jaren het land om dit fenomeen in beeld te brengen. In Typisch Nederland bundelt de Fotograaf des Vaderlands zijn opmerkelijke fotoreeksen tot een bizar portret van een land wat zichzelf zo normaal vindt.
Via een grootformaat drieschermsprojectie met soundscape en een mind map van meer dan 1.600 foto's, neemt de fotograaf je mee in zijn beeld van Typisch Nederland. Dat wordt niet alleen gevormd door de enorme hoeveelheid beelden; ook alle locaties waar de foto's genomen zijn, het geluid van knerpend grind en commentaren van de bewoners dragen bij aan dat wat volgens Jan Dirk typisch Nederland(s) is.
Met dit project plaatst Jan Dirk van der Burg zich in de traditie van fotografen die school maakten met kritisch-ironische, fotografische observaties van het alledaagse Nederland. Een aantal van hen zijn in de Collectie van het Nederlands Fotomuseum vertegenwoordigd, onder wie Hans Aarsman, Hans van der Meer, Hans Eijkelboom en Marwan Bassiouni.
Van alle dingen, die typerend zijn voor Nederland, is misschien wel de behoefte om zelf te vinden wat Typisch Nederland is het grootst. Tijdens het maakproces van de serie heeft Jan Dirk nog nooit zo veel tips en aanvullingen gekregen die begonnen met de zin ‘Weet je wat óók zo typisch Nederland is?’. Om al die suggesties een plek te geven in de tentoonstelling, heeft Jan Dirk 1 scherm opgehangen waarop de vele suggesties die hij heeft binnengekregen en binnen krijgt tijdens de tentoonstelling laat zien. Iedereen is welkom om via de hashtag #TypischNederland op Instagram suggesties aan te dragen en zo een plek te verdienen in de tentoonstelling.
Jan Dirk van der Burg (1978) fotografeert, filmt, maakt fotocomedy en is de huidige Fotograaf des Vaderlands. Zijn bekendste werk is het fotoboek Olifantenpaadjes (2011), een optimistische aanklacht tegen een landschappelijke misstand en een ode aan de kortste weg van A naar B. Hij is lid van het self publishing collectief DIABP. Daarnaast heeft hij en wekelijkse beeldcolumn #heerlijkgenieten in Volkskrant Magazine. Jan Dirk is al jaren Pandist, de geuzennaam voor de bewuste Fiat Panda rijder. Hij woont en werkt in Amsterdam.
In 2018 werd Jan Dirk van der Burg benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Daarmee trad hij in de voetsporen van vorige Fotografen des Vaderlands. Dat waren achtereenvolgens Ilvy Njiokiktjien, Koen Hauser, Ahmet Polat en Robin de Puy. In het najaar van 2022 draagt Jan Dirk zijn ambt over aan een collega-fotograaf. De Fotograaf des Vaderlands is een initiatief van Fotografiemuseum Amsterdam FOAM en het Nederlands Fotomuseum.
Klik hier voor de mediakit.
Over Nederlands Fotomuseum
Nederlands Fotomuseum: visuele verhalen die ertoe doen
Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Wij spannen ons in diversiteit en inclusie te bevorderen op alle mogelijke fronten, in organisatie, programmering en samenwerkingen. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die ertoe doen.
Contactgegevens
-
- Ditte Ooms
- Senior adviseur Marketing & Communicatie
- dooms@nederlandsfotomuseum.nl
- 06-1034 7129
Gerelateerde thema's
Gerelateerd nieuws
Genomineerden Steenbergen Stipendium 2024 bekend
De vijf genomineerden van het Steenbergen Stipendium 2024 zijn door de jury bekendgemaakt. Het Steenbergen Stipendium is dé prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk van een student aan een ...
Tentoonstelling Je moest eens weten van fotograaf Çiğdem Yüksel
Vanaf eind jaren zestig kwamen de eerste vrouwen uit Turkije naar Nederland om hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe zagen die levens eruit? We weten er maar weinig van. De tentoonstelling Je moes...
Verhalen over Afrika met foto's uit een bijzonder archief in het Nederlands Fotomuseum
Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 31 mei tot en met 14 september 2024 de tentoonstelling ‘I wish there was colour, I wish there was sound’. Deze tentoonstelling biedt een kritisch en hedend...
Monica Nouwens | This One Is For You Serra
Monica Nouwens is een Nederlandse beeldend kunstenaar, fotograaf en activist die al meer dan 25 jaar geëngageerde projecten realiseert in Los Angeles. Haar werk komt voort uit haar ervaringen in de...
Grootse overzichtstentoonstelling Ad van Denderen in het Nederlands Fotomuseum
Vanaf 30 september 2023 tot en met 28 januari 2024 is in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een overzichtstentoonstelling te zien van documentaire fotograaf Ad van Denderen.