PURMEREND_Hondenpoepzuiger1.jpg
  • jpg

Hondenpoepzuigers | Purmerend - Rob Willems, Egholm 2100-II © Jan Dirk van der Burg

Waarom zou je een klikobak camoufleren? Waarom worden telefoonmasten vermomd als bomen? Waarom?

Opening met boeklancering: zaterdag 2 juli, vanaf 17.30 uur. Daarna te zien t/m 30 oktober

In 2018 werd Jan Dirk van der Burg benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. In het najaar van 2022 draagt hij zijn ambt over aan een collega-fotograaf. Ter afsluiting van zijn ambtsperiode presenteert het Nederlands Fotomuseum van 3 juli t/m 30 oktober 2022 een overzichtstentoonstelling van het bijzondere fotografie-oeuvre dat hij de afgelopen 3 jaar heeft opgebouwd. 

Met Typisch Nederland rekent Jan Dirk van der Burg vrolijk af met het idee dat Nederland zo normaal is. Van het polderboeddhisme tot het vermommen van kliko’s en de vindingrijkheid voor de onderhoudsarme voortuin. Typisch Nederland is een droogkomische reflectie en een unieke kijk op de alledaagsheid. Na een bezoek aan de tentoonstelling kijk je nooit meer hetzelfde naar jouw omgeving en vraag je je op elke straathoek af: waarom?

Typisch Nederland laat zien hoe in Nederland de drang om zich te onderscheiden en die om ergens bij te horen vechten om aandacht. Jan Dirk van der Burg, bekend van zijn fotoseries in NRC en de Volkskrant, doorkruiste de afgelopen jaren het land om dit fenomeen in beeld te brengen. In Typisch Nederland bundelt de Fotograaf des Vaderlands zijn opmerkelijke fotoreeksen tot een bizar portret van een land wat zichzelf zo normaal vindt.

Via een grootformaat drieschermsprojectie met soundscape en een mind map van meer dan 1.600 foto's, neemt de fotograaf je mee in zijn beeld van Typisch Nederland. Dat wordt niet alleen gevormd door de enorme hoeveelheid beelden; ook alle locaties waar de foto's genomen zijn, het geluid van knerpend grind en commentaren van de bewoners dragen bij aan dat wat volgens Jan Dirk typisch Nederland(s) is.

Met dit project plaatst Jan Dirk van der Burg zich in de traditie van fotografen die school maakten met kritisch-ironische, fotografische observaties van het alledaagse Nederland. Een aantal van hen zijn in de Collectie van het Nederlands Fotomuseum vertegenwoordigd, onder wie Hans Aarsman, Hans van der Meer, Hans Eijkelboom en Marwan Bassiouni.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie, uitgegeven door nai010 uitgevers.

'Weet je wat óók zo typisch Nederlands is?'

Van alle dingen, die typerend zijn voor Nederland, is misschien wel de behoefte om zelf te vinden wat Typisch Nederland is het grootst. Tijdens het maakproces van de serie heeft Jan Dirk nog nooit zo veel tips en aanvullingen gekregen die begonnen met de zin ‘Weet je wat óók zo typisch Nederland is?’. Om al die suggesties een plek te geven in de tentoonstelling, heeft Jan Dirk 1 scherm opgehangen waarop de vele suggesties die hij heeft binnengekregen en binnen krijgt tijdens de tentoonstelling laat zien. Iedereen is welkom om via de hashtag #TypischNederland op Instagram suggesties aan te dragen en zo een plek te verdienen in de tentoonstelling.

PB_buitenbussen.jpg
  • jpg

PTT-brievenbus © Jan-Dirk van der Burg

Jan Dirk van der Burg (1978) fotografeert, filmt, maakt fotocomedy en is de huidige Fotograaf des Vaderlands. Zijn bekendste werk is het fotoboek Olifantenpaadjes (2011), een optimistische aanklacht tegen een landschappelijke misstand en een ode aan de kortste weg van A naar B. Hij is lid van het self publishing collectief DIABP. Daarnaast heeft hij en wekelijkse beeldcolumn #heerlijkgenieten in Volkskrant Magazine. Jan Dirk is al jaren Pandist, de geuzennaam voor de bewuste Fiat Panda rijder. Hij woont en werkt in Amsterdam.

Fotograaf des Vaderlands

In 2018 werd Jan Dirk van der Burg benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Daarmee trad hij in de voetsporen van vorige Fotografen des Vaderlands. Dat waren achtereenvolgens Ilvy Njiokiktjien, Koen Hauser, Ahmet Polat en Robin de Puy. In het najaar van 2022 draagt Jan Dirk zijn ambt over aan een collega-fotograaf. De Fotograaf des Vaderlands is een initiatief van Fotografiemuseum Amsterdam FOAM en het Nederlands Fotomuseum.

Klik hier voor de mediakit.

Over Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum: visuele verhalen die ertoe doen
Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Wij spannen ons in diversiteit en inclusie te bevorderen op alle mogelijke fronten, in organisatie, programmering en samenwerkingen. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die ertoe doen.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL