Verhalen over Afrika met foto's uit een bijzonder archief in het Nederlands Fotomuseum

Visuele gesprekken in en over Afrika

Het Nederlands Fotomuseum presenteert van 31 mei tot en met 14 september 2024 de tentoonstelling ‘I wish there was colour, I wish there was sound’. Deze tentoonstelling biedt een kritisch en hedendaags perspectief op het werk van Paul Julien (1901 – 2001). Andrea Stultiens heeft zich jarenlang verdiept in de nalatenschap van Paul Julien en de invloed van zijn werk op de beeldvorming over Afrika. 

Wie was Paul Julien? 

Paul Julien reisde tussen 1932 en 1962 vijftien keer naar Afrika en verzamelde wetenschappelijke gegevens en foto’s van de lokale bevolking. Voor zijn onderzoeken maakte hij gebruik van racistische methodes zoals bloedmonsters en schedelmetingen. Zijn werk, vastgelegd in reisboeken voorzien van zijn illustraties zoals ‘Kampvuren langs de evenaar’ en zijn radioprogramma, bereikte een groot publiek.  

24_IWTWC_Sierra Leone_01.jpg
  • jpg

Digitale collage samengesteld uit twee uitzichten vanaf Mount Aureol in Freetown, Sierra Leone. De ene werd gefotografeerd door Paul Julien in 1934, de andere in 2022.  
Recente foto en collage Andrea Stultiens

Andrea Stultiens 

Kunstenaar en onderzoeker Andrea Stultiens onderzoekt sinds 2012 hoe Juliens werk heeft bijgedragen aan de beeldvorming over Afrika. In ‘I wish there was colour, I wish there was sound’ biedt Stultiens samen met betrokkenen uit Afrika en haar diaspora alternatieve perspectieven. Ze maakt hierbij gebruik van methoden zoals ‘herfotografie’ en ‘collectief maken’. 

 

I wish there was colour, I wish there was sound 

De titel van de tentoonstelling komt van de Sierra Leoonse historicus Arthur Abraham, die na het zien van Juliens zwart-witfoto’s en stomme film zei: “I wish there was colour, I wish there was sound”. De tentoonstelling belicht vijf regio’s: Liberia, Sudan, Sierra Leone, een Batwa-gemeenschap (Congo, Rwanda, Oeganda) en Ethiopië. Bezoekers worden uitgenodigd hun eigen ideeën te vormen over de foto’s en hun context. 

10_IWTWC_Motif_02.jpg
  • jpg

Digitale collage van foto’s geproduceerd in Tanganyika in 1947 door Paul Julien van een “Besnijdeling van de Wagogo met rietmasker”, en een still uit de film ‘Quest for Fire’ (1982).  
Collage, Andrea Stultiens

Foto-archief 

Het Nederlands Fotomuseum beheert het Paul Julien archief sinds 2001. Het museum vindt het belangrijk om een activatie zoals deze te tonen om een kritische houding met de Collectie te stimuleren. Ook als dat betekent dat de bevraagde beelden schuren met de huidige inzichten. 

 

Publicatie 

Het Nederlands Fotomuseum publiceert het boek I wish there was color, I wish there was sound, met foto's uit de tentoonstelling van Andrea Stultiens. Dit boek is vanaf 31 mei 2024 verkrijgbaar in de museumwinkel en in onze webshop. De prijs is €49,95. 

Persbeelden

Voor toegang tot persbeelden kun je gebruikmaken van de perskit.

Favicon for pers.nederlandsfotomuseum.nl Perskit: I wish there was colour, I wish there was sound pers.nederlandsfotomuseum.nl

Over Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum: visuele verhalen die ertoe doen
Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Wij spannen ons in diversiteit en inclusie te bevorderen op alle mogelijke fronten, in organisatie, programmering en samenwerkingen. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die ertoe doen.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL