A. Website tentoonstellingspagina- 1920x800 bxh.jpg
  • jpg

Nederlands Fotomuseum presenteert groepstentoonstelling Verbeelding

Rotterdam, 28 april 2022

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam presenteert van 21 mei tot en met 25 september 2022 de tentoonstelling Verbeelding. Als nationale schatkist en toonzaal verzamelt en exposeert het museum fotografie die reflecteert op de wereld en adresseert het onderwerpen die urgent zijn. Daarom maken we nu middels de tentoonstelling Verbeelding werk van het thema ‘representatie’: wie vertegenwoordigt wie in de samenleving en in de fotografie?

Wanneer we spreken over het Nederlands fotografisch erfgoed en de Nederlandse fotografie, over welke fotografie en welke makers hebben we het dan? En over wie wordt er niet gesproken? Wiens erfgoed krijgt bestaansrecht en erkenning in het museum en wiens erfgoed wordt juist niet gezien of erkend?

In Verbeelding krijgen 23 beeldmakers een podium waarop zij op eigen voorwaarde hun verhouding tot de wereld te laten zien. De werken die in de tentoonstelling getoond worden zijn in de eerste plaats geselecteerd op basis van kwaliteit, onderscheidenheid en de kracht van de makers die in hun werk een eigen wereld scheppen. Het Nederlands Fotomuseum kiest bewust voor fotografen met een eigen signatuur, beeldmakers die de wereld bevragen en het visuele verhaal van representatie op eigen wijze weten over te brengen.

AiRich / Abubakr Akkari / Jan Banning / Marwan Bassiouni /Eliza Bordeaux / Sara Blokland / Florian Braakman / Muhcine Ennou /Ferdows Faghir / Raquel van Haver / Thana Faroq / Benjamin Li /Tanja Heintjes / Pablo Lerma / Kevin Osepa / Michelle Piergoelam /Nael Quraishi / Farah Rahman / Julius Thissen /Rosa Verhoeve / Nan Wang / Baha Görkem Yalım / Yanxian Zhao

Teaser Verbeelding

Framen, zonder te framen

Informatie als naam en geboorteplaats van de fotograaf, titel en jaartal kan leiden tot ongewenste framing van het beeld. Daarom kiest het Nederlands Fotomuseum er bewust voor om deze gegevens in eerste instantie niet te openbaren. In de tentoonstelling worden de werken zoveel mogelijk zonder namen van de beeldmakers en context getoond. Op deze manier wordt het publiek uitgedaagd om actief na te denken over beeldvorming, identiteit en representatie en de manier waarop men zichzelf hiertoe verhoudt. De bezoeker wordt onderdeel van onze zoektocht naar een definiëring/plek/situering van het werk binnen het Nederlands fotografisch landschap. In het midden van de tentoonstelling kan de bezoeker meer informatie vinden over de fotografen en de werken.

De tentoonstelling is tot en met zondag 25 september 2022 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Foto's: Gerrit Schreurs

Schreurs_NFM_Verbeelding-8_sRGB.jpg
  • jpg
Schreurs_NFM_Verbeelding-3_sRGB.jpg
  • jpg
Schreurs_NFM_Verbeelding-9_sRGB.jpg
  • jpg
Schreurs_NFM_Verbeelding-6_sRGB.jpg
  • jpg
Schreurs_NFM_Verbeelding-2_sRGB.jpg
  • jpg
Schreurs_NFM_Verbeelding-10_sRGB.jpg
  • jpg

______________________________________

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie over de tentoonstelling, beeldmateriaal, interviewverzoeken of een persbezichtiging contact op met:

Over Nederlands Fotomuseum

Nederlands Fotomuseum: visuele verhalen die ertoe doen
Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek in al zijn verscheidenheid. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Wij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Wij spannen ons in diversiteit en inclusie te bevorderen op alle mogelijke fronten, in organisatie, programmering en samenwerkingen. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die ertoe doen.

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL