Over Nederlands Fotomuseum

Leer ons beter kennen.

Visuele verhalen die ertoe doen

Het Nederlands Fotomuseum is het nationale museum voor fotografie in Nederland. Het museum in Rotterdam waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek. Hierbij plaatsen we de fotografie altijd in een actuele context. Het Nederlands Fotomuseum verzamelt en toont fotografie die reflecteert op de wereld. Zo verrijken wij het leven van mensen met visuele verhalen die er toe doen.

Collectie
Het Nederlands Fotomuseum is een schatkamer en een toonzaal ineen. Met ruim 5,6 miljoen beelden in de collectie waken wij over het Nederlands fotografisch erfgoed en laten dit zien in de context van nu. Ed van der Elsken, Aart Klein en Cas Oorthuys zijn enkele voorbeelden van beeldbepalende fotografen uit de 19de en 20ste eeuw, waarvan het museum de complete archieven beheert. Ook werk van eigentijdse fotografen als Bertien van Manen, Vincent Mentzel, Hans van der Meer, Viviane Sassen en Mieke Van de Voort zijn in de collectie vertegenwoordigd.

Eregalerij van de Nederlandse fotografie
Voor iedereen die het verhaal van de Nederlandse fotografie van 1841 tot nu wil ontdekken is er de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. In deze vaste presentatie tonen we 99 onderscheidende beelden, die maatschappelijke en artistieke impact hebben gehad en betekenisvol zijn voor de fotografie in Nederland. Beelden om ons te verdiepen in de geschiedenis van de fotografie en die ons door andere ogen naar de wereld laten kijken. En we nodigen het publiek uit zelf een foto toe te voegen aan de Eregalerij.

Tentoonstellingen
Naast de Eregalerij zijn er wisselende tentoonstellingen. Van historische tot hedendaagse fotografie, van documentaire tot kunst. Vaak putten we voor deze tentoonstelling uit onze Collectie. Een ding hebben de tentoonstellingen gemeen, het draait om fotografie uit Nederland.

Het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws

Bijzonder fotoproject: 'Schilderen met licht'

Blinde, slechtziende en ziende jongeren ontdekken nieuwe mogelijkheden om hun verhaal te vertellen met fotografie.

Romina Koopman winnaar Steenbergen Stipendium 2022

Vanmiddag is in ons museum het Steenbergen Stipendium 2022 toegekend. Met trots en in samenwerking met de Steenbergen Stichting, kijken we terug op een bijzondere middag in teken van nieuw en jong...

Fotograaf Stacii Samidin treedt toe tot Raad van Toezicht Nederlands Fotomuseum.

Op 23 maart 2023 is Stacii Samidin benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Stacii Samidin (1987) is documentair fotograaf en filmmaker met een scherp oo...

Ontvang het laatste Nederlands Fotomuseum nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL